Προβλήματα με τους παράνομους οστρακοπαραγωγούς στο Δήμο Χαλάστρας

Προβλήματα με τους παράνομους οστρακοπαραγωγούς στο Δήμο Χαλάστρας

Αρ. Πρωτ. 8784/14.04.2010

Προς Υπουργό:

- Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής

Μεγάλο είναι το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι οστρακοπαραγωγοί του Δήμου Χαλάστρας, καθώς αναγκάζονται να εργάζονται σε καθεστώς απόλυτης παρανομίας. Οι γραφειοκρατικές αγκυλώσεις του αρμόδιου Υπουργείου, καθυστερούν εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα την έκδοση σχετικού εγγράφου, που αφορά τις υδατοκαλλιέργειες και έτσι οι ίδιοι εργάζονται σε παράνομες εγκαταστάσεις, καθώς δεν μπορούν να εξασφαλίσουν σχετική αδειοδότηση και είναι αναγκασμένοι να καταβάλλουν πρόστιμα χιλιάδων ευρώ, μετά τη διενέργεια ελέγχων από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς.

Ο συγκεκριμένος συνεταιρισμός στον Δήμο Χαλάστρας, αριθμεί περίπου 200 μέλη και παράγει σε ετήσια βάση 6.500 τόνους οστρακοειδών. Το ύψος των εξαγωγών αγγίζει το 95% της παραγωγής και απορροφάται σε χώρες, όπως η Ιταλία, η Γαλλία και η Ισπανία, ενώ το υπόλοιπο 5% διατίθεται στην ελληνική αγορά. Η εκκρεμότητα που υπάρχει, όσον αφορά την έγκριση των περιβαλλοντικών όρων από το αρμόδιο Υπουργείο καθυστερεί αρκετούς μήνες και παρακωλυεί την εργασία των οστρακοπαραγωγών.

Οφείλει, λοιπόν, η ηγεσία του αρμόδιου Υπουργείου να ξεπεράσει το γραφειοκρατικό σκόπελο άμεσα, έτσι ώστε να εξασφαλιστεί η νόμιμη άδεια εργασίας και να σταματήσει επιτέλους το παράνομο καθεστώς εργασίας αυτών των ανθρώπων.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται η αρμόδια Υπουργός:

- Προτίθεται το αρμόδιο Υπουργείο να επιλύσει επιτέλους το πρόβλημα των παράνομων οστρακοκαλλιεργητών του Δήμου Χαλάστρας, έτσι ώστε να εργάζονται σε καθεστώς νομιμότητας;

Απάντηση Υπουργείου